همانگونه که گفتیم چوب در میان اولین مصالحی بود که برای ساخت خانه از آن استفاده میشده است. البته باید بگوییم که استفاده از چوب برای ساخت خانه و ویلای چوبی هیچگاه در سراسر جهان متوقف نشد و کشورهایی مانند کانادا همچنان ساخت این خانهها مرسوم بود اما در بسیاری دیگر از کشورها دیگر افراد زیادی به زندگی در خانههای چوبی علاقه نداشتند. در جهان بیش از ۵۰۰۰ گونه متفاوت درخت وجود دارد که هر کدام از این گونهها چوب مخصوص به خود را دارند. ویژگی این چوبها با هم تفاوت دارد و همین تفاوت باعث شده تا هر کدام از این چوبها برای کارهای مخصوصی مناسبتر باشند. برخی از آنها برای ساخت آلات موسیقی مناسب هستند و از برخی برای ساخت کفپوش استفاده میکنند. چوب به دست آمده از بعضی درختان ارزش بالایی دارد و میتوان از آن در ساخت اکسسوریهای چوبی استفاده کرد و برخی دیگر دوام، مقاومت و استحکام بالایی دارند و از آنها در صنعت ساختمان استفاده میشود. چوب به طور طبیعی از ماندگاری و دوام بسیار خوبی برخوردار است اما زمانی که با استفاده از روشهای نوین، خواص خوب آن افزایش پیدا کند و برخی از مشکلات آن برطرف شود، میتوان آن را در میان مصالح عالی قرار داد. چوب هم مانند هر ماده دیگری مزایا و معایب خود را دارد و همین امر باعث میشود که به مبحث مزایا و معایب سازه چوبی برسیم.
پس از بررسی بخشی از مزایا نوبت به معایب سازههای چوبی میرسد. البته باید توجه داشت که مزایا و معایب سازه چوبی به هم مرتبط هستند و عدم دقت در برخی موارد میتواند مزایا را به معایب تبدیل کند. افراد شاغل و فعال در صنعت ساختمان و سازههای چوبی از این موارد به خوبی آگاه هستند و با استفاده از تکنولوژیهای نوین سعی در برطرف کردن معایب این خانهها و ویلاهای چوبی دارند.
۱- نیاز به دقت بیشتر
از مهمترین مواردی که عدم توجه به آن میتواند باعث ایجاد مشکل در خانه و ویلای چوبی شود، نداشتن دقت در درزگیری و قرار گرفتن درست قطعات در کنار یکدیگر است. این مورد موجب میشود تا مصرف انرژی در خانه افزایش یابد و همچنین سازه چوبی به سرعت خراب شود و از هم بپاشد.
۲- رطوبت
وجود رطوبت در سازه یکی دیگر از مواردی است که میتواند باعث شود تا عمر سازه چوبی به صورت چشمگیری کاهش یابد. رطوبت در چوب نفوذ میکند و باعث پوسیدن آن میشود. به همین دلیل و برای رفع این ایراد نیاز است از تکنولوژیهایی که چوب را آبگریز میکند استفاده کرد و چوب را در برابر رطوبت مقاومتر کرد.
۳- از بین رفتن جنگلها
درست است که در برخی کشورها مانند کانادا قوانین و شرایط برای عدم نابودی جنگلها وجود دارد اما در بسیاری دیگر از کشورها این قوانین وجود ندارد و یا افراد سودجو قانون را نادیده میگیرند و با استفاده از ترفندهای گوناگون اقدام به دور زدن قانون میکنند. به همین دلیل ممکن است استقبال بیشتر از خانه و ویلای چوبی باعث از بین رفتن بخشی از جنگلهای زمین در برخی کشورها شود.
۴- حشرات و قارچها
یکی دیگر از مواردی که سازههای چوبی را تهدید میکند، حشرات و قارچها هستند. برای رفع این مشکل مهندسان و معماران از دانشمندان کمک خواستند و در اینجا علم به داد صنعت ساختمان رسید تا این مشکل برطرف شود. مادههای مخصوصی وجود که برای پوشش دادن چوب ساخته شدهاند. زمانی که از این پوشش استفاده شود، چوب در برابر حشرات و قارچها مقاومت بسیار بالاتری خواهد داشت. همچنین با استفاده از تکنولوژیهای جدید مواد غذایی داخل چوب را به مواد غیرغذایی تبدیل میکنند تا دیگر مکانی برای لانهسازی و تغذیه حشرات وجود نداشته باشد.
۵- آتش
چوب یکی از مصالحی است که در برابر آتش مقاومت بسیار پایینی دارد. زمانی که چوب در معرض حرارت و آتش باشد زود میسوزد و از بین میرود به همین دلیل باید فرایندهای افزایش مقاومت در برابر حرارت بر روی چوبهایی که از آنها در صنعت ساختمان استفاده میشود، انجام شود. در روش سنتی برای افزودن بر میزان مقاومت چوب در برابر آتش، لایهای گچی بر روی آن میکشیدند. این کار میتوانست مقاومت چوب در برابر آتش را افزایش دهد.